iValue Improvement

Keuzes maken en bijsturen

Resultaat halen door programmamanagement

Als er veel tegelijkertijd moet gebeuren, projecten uitlopen, er een hoge werkdruk is en prioriteiten niet altijd helder zijn, dan helpt het om te starten met programmamanagement.

De eerste stap binnen programmamanagement is het maken van keuzes: wat zijn de belangrijkste doelen die de organisatie wil bereiken? En wat is ervoor nodig om deze doelen te behalen? Wie zou dit moeten doen? Wanneer duidelijk is wat er gedaan moet worden maken we een planning: wie gaat wat wanneer doen?

Binnen programmamanagement focussen we op een beperkt aantal resultaatgebieden en bouwen we een herkenbaar programma. Hierdoor gaan medewerkers de doelen van de organisatie ook doorleven. Voorbeelden van deze resultaatgebieden zijn veiligheid, klanttevredenheid, output, financieel resultaat. Binnen deze aandachtsgebieden streven we naar nul ‘verliezen’ en kiezen we stap voor stap steeds kleinere projecten. Hierdoor herkennen medewerkers steeds beter wat belangrijk is voor het bedrijf en zullen ze bijdragen om te streven naar nul ‘verliezen’.

Focus geeft draagvlak

Door het maken van keuzes worden de organisatiedoelstellingen gedeeld met de medewerkers en ontstaat draagvlak voor de gekozen projecten.

Resultaat in 3 maanden

Door een vast ritme worden elke 3 maanden projecten opgeleverd. En dat betekent dat er ook resultaat is na 3 maanden.

Zelfstandig in 6 maanden

Elke verbetercyclus is hetzelfde opgebouwd, waardoor het al snel een herkenbaar proces wordt. Door te werken volgens het ‘train de trainer’ principe, kunt u al snel uw verbetercycli zelfstandig begeleiden.

Samen starten en succes vieren

Programmamanagement in een vast ritme

Een van de programmamanagement methodieken die we gebruiken is een vast ritme: alle activiteiten starten tegelijkertijd en worden tegelijkertijd afgerond. Het tegelijkertijd afronden zorgt voor een gezonde druk op afronding van de projecten. Daarnaast zorgt een gezamenlijke afronding voor volledige beschikbaarheid van medewerkers voor de nieuwe verbetercyclus.

December begint met het maken van keuzes. Wat zijn de belangrijkste resultaatgebieden? Welke activiteiten zouden we moeten doen? Vervolgens hebben we 3 verbetercycli van 3 maanden in het jaar. Een 3-maanden cyclus start met training van de deelnemers in de programmamanagement methodiek die zij gaan gebruiken voor hun project. Vervolgens bakent het team zijn project af, een van de belangrijkste stappen in de 13-weken cyclus.

De teams worden 2-wekelijks gecoacht op de voortgang. Halverwege presenteert het team waar het staat aan de opdrachtgever. Na 3 maanden worden de successen en resultaten gezamenlijk gevierd. Een belangrijk onderdeel van deze afronding is het delen van de leerpunten. Deze worden meegenomen in de volgende verbetercyclus, waar gelijk mee gestart kan worden. Goed programmamanagement levert uw organisatie elke 3 maanden weer resultaat op.

Meer over onze aanpak

De cirkel doorlopen

Bedrijfsproces bijsturen of verbeteren?

Binnen continu verbeteren maken wij onderscheid tussen ‘bijsturen’ op en ‘verbeteren’ van de bedrijfsprocessen.

In de dagelijkse business bent u bezig met strategie bepalen, doelen stellen, medewerkers opleiden/ begeleiden en bijsturen in dit proces. Als u de geplande resultaten niet haalt, stuurt u bij om te kijken of medewerkers de bedrijfsprocessen kennen en volgen. Dit proces vindt plaats in de zogenoemde ‘bijstuurcirkel’.

Programmamanagement geeft handvatten in de ‘bijstuurcirkel’: heldere doelen en heldere keuzes. De verbeterteams kunnen zich in de ‘verbetercirkel’ bevinden, maar komen na 3 maanden altijd weer terug in de ‘bijstuurcirkel’. Hier worden op basis van de organisatiedoelstellingen nieuwe keuzes gemaakt en resultaten gemonitord.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen?

Klik hier voor de veelgestelde vragen.
Is uw vraag niet beantwoord? Klik dan hier.

Op basis van de Pareto kijken we wat de grootste verliezen zijn binnen jullie organisatie. Dit procesmanagement model helpt ons om problemen te identificeren waar het beste op gefocust kan worden tijdens procesverbeteringen. Binnen ons programmamanagement streven we ernaar om de meest kritische gebieden van inefficiëntie en verspilling aan te pakken, zodat we de grootste impact kunnen maken met onze verbeteringsinitiatieven.

Lees meer

Binnen programmamanagement kijken we welke methode het beste past bij welk probleem. Methodieken die we hierin gebruiken zijn bijvoorbeeld 5S, SGA, Kaizen, Autonoom Onderhoud, dag- en weekstarts of projecten met een eigen planning. Onze programma management methoden zijn flexibel en worden aangepast aan de specifieke behoeften van elk project. Dit zorgt ervoor dat we de meest effectieve aanpak kiezen voor elke situatie, wat leidt tot betere resultaten en een efficiënter proces.

Lees meer

Er kunnen problemen ontstaan doordat een ruimte niet overzichtelijk of opgeruimd is. 5S is de methode om hiermee aan de slag te gaan. Binnen programmamanagement is het essentieel om te zorgen voor een georganiseerde en efficiënte werkomgeving. Een rommelige werkplek kan leiden tot inefficiëntie, vertragingen en zelfs veiligheidsrisico’s. Daarom wordt 5S vaak ingezet als onderdeel van onze programmamanagement strategieën om dergelijke problemen aan te pakken en de werkplek te optimaliseren.

Lees meer

Voor problemen waar de oorzaak niet duidelijk is, gebruiken wij een 8-staps Kaizen methodiek. Binnen programmamanagement is Kaizen een waardevolle aanpak om continu kleine verbeteringen door te voeren.

Lees meer

Met Autonoom Onderhoud (AO) creëert u een veilige en hygiënische werkomgeving, hogere productiviteit, minder storingen en stilstand en meer werkplezier. Binnen programmamanagement speelt Autonoom Onderhoud een cruciale rol bij het verbeteren van de efficiëntie en betrouwbaarheid van productieprocessen. AO wordt voornamelijk gebruikt in productieomgevingen waar uitdagingen zijn met lekkende machines, machines waarvan de werking niet duidelijk is, waar regelmatig verstoppingen zijn of veel kleine storingen, of machines die onveilig zijn of lastig te bedienen.

Lees meer

Op het moment dat er veel variatie in een proces zit, en het handig is dat collega’s elkaar efficiënt informeren, kan een dag- of weekstart helpen. Binnen programmamanagement speelt deze methode een cruciale rol in het verbeteren van de communicatie en coördinatie tussen teamleden. Dag- en weekstarts zijn korte, gestructureerde bijeenkomsten waarin teamleden de voortgang van projecten bespreken, problemen identificeren en oplossingen bedenken. Dit zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit en dat het werk soepel verloopt.

Lees meer

Als de stappen die genomen moeten worden in een project helder zijn, dan heeft het geen zin om hier lang over te discussiëren. Beter is concreet maken/afbakenen, inplannen en doen! Binnen programmamanagement is het cruciaal om duidelijke en gestructureerde projecten te hebben. Wanneer de taken en stappen van een project al goed gedefinieerd zijn, is het efficiënter om een eigen planning op te stellen en direct te beginnen met de uitvoering. Programmamanagement helpt bij het coördineren van deze projecten en zorgt ervoor dat alle teamleden weten wat er van hen wordt verwacht en wanneer.

Lees meer

Programmamanagement kan meerdere doelen dienen: er komt overzicht in alle projecten die naast elkaar lopen, er wordt bewust gekozen welke projecten wel en niet gedaan worden én projecten worden binnen afzienbare tijd afgerond, waardoor het resultaat eerder en gepland gerealiseerd wordt. Programmamanagement helpt organisaties bij het coördineren en beheren van meerdere projecten tegelijkertijd, wat essentieel is voor het maximaliseren van efficiëntie en effectiviteit.

Lees meer

Van niet sturen naar sturen op de juiste KPI’s levert veel op: volgens een onderzoek van Bain & Company ervaren bedrijven die KPI’s integreren in hun strategische planning een gemiddelde omzetgroei van 10-30%. Een studie van McKinsey & Company toont aan dat bedrijven die KPI’s gebruiken om hun operationele processen te sturen, een verbetering van 15-25% in operationele efficiëntie realiseren. Binnen programmamanagement speelt het sturen op KPI’s een cruciale rol bij het bereiken van deze resultaten. Programmamanagement helpt organisaties bij het definiëren, meten en beheren van prestatie-indicatoren om strategische doelen te bereiken.

Lees meer
Alle vragen

Nieuws

Blijf op de hoogte!

Interessante weetjes, ontwikkelingen, tips, innovaties en belevenissen binnen ons vakgebied delen we graag met u. Continu verbeteren blijft continu in beweging.

Alle items

Referenties

Wat klanten over ons zeggen

Met trots presenteren wij klanten waarvoor wij het verschil maakten.

Alle referenties
Maikel Walraven
Maikel Walraven Hoedemakers

Een verbetertraject is intensief en vraagt veel van een organisatie. Voor Hoedemakers heeft iValue Improvement het traject bewaakt en worden door hen opbouwende kritische vragen gesteld met handige tools die ons verder hebben geholpen. Bijvoorbeeld met value stream mapping, waarbij je de waardestroom letterlijk in kaart brengt. Dit geeft veel inzicht in het verbeterpotentieel. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het daadwerkelijk uitwerken van de ideeën, een iteratief proces wat met allerlei obstakels is overwonnen. Met iValue Improvement is het werken naar resultaat, waarbij we uiteindelijk veel meer plezier hebben in ons werk en een hogere klanttevredenheid.

30 maart 2023
Alain Doucet
Alain Doucet VDL Bus Valkenswaard

Als nieuw samengesteld managementteam hebben we onder begeleiding van Mirjam op een zeer efficiënte manier richting kunnen geven aan ons business plan ‘CO24’, inclusief de detail uitwerking van een 12-maanden actieplan. Een opdracht die binnen 1 dag met succes werd afgerond, mede door een voortreffelijke voorbereiding en kritische vraagstelling van Mirjam.

15 februari 2022
Michaël Maes
Michaël Maes Cargill

Mirjam heeft ons begeleid in het verbeteren van de LOTO methodologie in een R&D pilot plant omgeving. Ze heeft niet alleen de basisprincipes van 5S goed overgebracht, maar coachte ook heel gericht in one-on-one sessies. De grootste vooruitgang hebben we geboekt na gebruik van milestones en het incorporeren van KPI’s in ons dashboard. Het resultaat mag er zijn! Ik heb mijn kennis kunnen uitbreiden met de tools and approaches die Mirjam me heeft aangeleerd, en ik ben zeker ook gegroeid op persoonlijk vlak.

18 juni 2021
Bertold te Winkel
Bertold te Winkel Gloudemans

Wij hebben Mirjam ervaren als een procesmanager die andere mensen goed kan meenemen in procesmatig denken en hierdoor goed sturing kan geven aan een veranderingstraject. Mirjam is enthousiast en weet ideeën aan te brengen, te enthousiasmeren en last but not least veranderingen te implementeren!

24 maart 2021
Gerard de Kruijk
Gerard de Kruijk Swinkels Family Brewers

Je jaarplan in een dag? Dat kan toch helemaal niet. Maar met de power, focus en ervaring van Mirjam in combinatie met het begrip van onze overall bedrijfsstrategie, is het ons als management team voor de brouwerij van Swinkels Family Brewers in Lieshout, samen heel goed gelukt. Een plan met commitment op prioriteiten, met eigenaarschap en nadrukkelijk meetbaarheid in voortgang en concrete performance. Een plan dat een leidraad was voor onze maandreviews.

1 december 2020
Remco van Stiphout
Remco van Stiphout Futureprove

Tijdens mijn verbeterproject voor VDL Bus Heerenveen werd ik ondersteund door Mirjam. In deze periode heb ik door de mentorsessies meer inzichten gekregen in de aanpak van het project. Daarnaast hebben de mentorsessies bijgedragen aan mijn zelfontwikkeling en als stimulans voor het voortvarend oppakken van het project.

15 april 2020
Giem Broekmans
Giem Broekmans Gloudemans

Mirjam heeft ons begeleid bij het standaardiseren en optimaliseren van het taxatieproces binnen Gloudemans. We zijn erg tevreden met de uitkomst, want we hebben onze werkinstructie vastgelegd in een kwaliteitshandboek, de medewerkerstevredenheid is verder gestegen, de onderlinge samenwerking versterkt en de doorlooptijd van een taxatie is verkort.

2 maart 2020
Ron de Bruijn
Ron de Bruijn Dopharma

Mirjam heeft ons enorm geholpen om bestaande valkuilen te omzeilen door op een effectieve werkwijze het tot stand komen van het jaarplan te begeleiden. Met name de maandelijkse monitoring van de KPI s en procedures die daarbij gehanteerd worden, zorgen voor de voortgang. De juiste projecten komen zo vlot binnen de tijdslimiet af.

19 februari 2020