In één dag de basis voor de toekomst leggen voor uw organisatie, met de workshop ‘Jaarplan in 1 dag!’ van iValue Improvement. Met het opstellen van een jaarplan zet je een stip op de horizon en maak je inzichtelijk wat en wie wanneer nodig is om daar te komen.
Als doelstellingen tussen afdelingen niet zijn afgestemd, onduidelijk is wat projecten bijdragen aan de organisatiedoelen en projecten lange doorlooptijden hebben of nooit worden afgerond, dan wordt het de hoogste tijd om een strategisch jaarplan te maken.
Een goed jaarplan maken helpt om prioriteiten helder te krijgen, maar ook om de individuele bijdrage van medewerkers aan de organisatiedoelen inzichtelijk te krijgen. Met het investeren van slechts één dag bent u klaar voor de nabije toekomst.
Aan het begin van de dag starten we met een terugblik op het huidige jaarplan. Wat vinden we hiervan? Na deze oefening snapt iedereen wat er beter kan in het nieuwe jaarplan.
Praktisch bezig zijn, samen de stip op de horizon zetten en keuzes maken. Na 1 dag staan alle neuzen dezelfde kant op en weet iedereen wat er gedaan moet worden.
Ondanks dat uw strategische jaarplan in 1 dag klaar is, is het belangrijk uw jaarplan te blijven opvolgen. Hoe gaat u dat doen?
De dag start met het tekenen van de stip op de horizon: waar staat de organisatie over drie tot vijf jaar? Gebaseerd op deze lange termijn doelstellingen gaan we keuzes maken: doen we komend jaar van alles een beetje of maken we een echte keuze? Wat is nu nodig om over 3-5 jaar succesvol te zijn? Welke activiteiten of projecten horen hierbij? En is dat realistisch?
We maken dit inzichtelijk met behulp van Hoshin Kanri, ook wel bekend als de X-Matrix. Met dit model stellen we op 1 vel een overzichtelijk strategisch jaarplan op.
Tot slot kijken we hoe de voortgang van projecten het beste opgevolgd kan worden binnen de organisatie. Door in deze leuke teamworkshop een vertaling te maken van strategie naar jaardoelen en initiatieven, is het behalen van het jaarplan geen verrassing meer, maar een geplande bezigheid waarop gedurende het jaar bijgestuurd kan worden.
Binnen continu verbeteren maken wij onderscheid tussen ‘bijsturen’ en ‘verbeteren’ van de bedrijfsprocessen.
Het maken van een strategisch jaarplan of financieel jaarplan bevindt zich in de ‘bijstuurcirkel’. We begeleiden het managementteam of afdelingsteam in het zetten van een stip op de horizon, maken van keuzes en doelen stellen voor komend jaar. Vervolgens worden activiteiten benoemd die nodig zijn om deze doelen te bereiken. Deze activiteiten kunnen zich in de ‘bijstuur-’ of ‘verbetercirkel’ bevinden, waarna ze als verbeterde standaard worden geborgd in de organisatie. In de ‘bijstuurcirkel’ wordt gemonitord of het strategische jaarplan leidt tot de juiste resultaten.
Als doelstellingen tussen afdelingen niet zijn afgestemd, onduidelijk is wat projecten bijdragen aan de organisatiedoelen en projecten lange doorlooptijden hebben of nooit worden afgerond, als prioriteiten onduidelijk zijn of als medewerkers zich niet herkennen in organisatiedoelen, dan is zeker een goed jaarplan nodig! Het proces van een jaarplan maken helpt om helderheid en richting te bieden, zodat iedereen binnen de organisatie op dezelfde lijn zit en efficiënt naar gemeenschappelijke doelen werkt.
Lees meer
Wij gebruiken Hoshin Kanri, oftewel X-matrix. Een overzichtelijk jaarplan op 1 pagina. Deze methodiek helpt ons om een duidelijk en geconcentreerd jaarplan te maken dat alle belangrijke strategische doelen, acties en verantwoordelijkheden op een gestructureerde manier weergeeft. Het jaarplan maken met Hoshin Kanri zorgt ervoor dat iedereen binnen de organisatie begrijpt wat de prioriteiten zijn en hoe hun werkzaamheden bijdragen aan de bredere doelen van de organisatie.
Lees meerHoshin betekent koers of kompas, Kanri betekent boekhouding of controle. Hoshin Kanri gaat dus over het monitoren en bijsturen van de koers van de organisatie. De Hoshin Kanri of X-matrix is een visuele weergave van het jaarplan van een organisatie, waarin activiteiten gekoppeld zijn aan de te halen organisatiedoelstellingen. Bij het jaarplan maken wordt deze methodiek gebruikt om een gestructureerd en overzichtelijk plan te creëren dat alle betrokkenen kunnen begrijpen en volgen. Wat is een Hoshin Kanri? Het is een krachtige tool die helpt bij het afstemmen van strategische doelen met operationele acties.
Lees meerInteressante weetjes, ontwikkelingen, tips, innovaties en belevenissen binnen ons vakgebied delen we graag met u. Continu verbeteren blijft continu in beweging.
Met trots presenteren wij klanten waarvoor wij het verschil maakten.