Waarom zou jij de 5S methode toepassen in je werk(omgeving)?

Het kan om verschillende redenen de hoogste tijd zijn om te starten met 5S…

Bij iValue Improvement gebruiken we de 5S methode alleen als dat voor jou het verschil gaat maken. Het resultaat van 5S moet te zien zijn in de werkomgeving, maar ook in het gedrag van mensen. Op de lange duur (en voor de organisatie in zijn geheel) betekent dit een verhoging van de productiviteit, veiligheid en werkplezier.

Onlangs heeft iValue Improvement een bijzonder 5S project voor Cargill (Pilot Plant Cargill Vilvoorde) afgerond. Wat blijkt… De 5S methodiek inzetten op het standaardiseren van alleen de LOTOTO* materialen en manier van werken… Dat werkt eigenlijk heel goed!

In plaats van het 5S-sen van een ruimte, waarbij de gehele ruimte opgeruimd en ingericht wordt, hebben we, samen met projectleider Michaël Maes en stuurgroep Marijana Petrovic en Lourens Jonathan Schot, ervoor gekozen om 5S als methodiek alleen voor het standaardiseren van LOTOTO materialen en manier van werken te gebruiken. Het doel was om niet alleen in de proeffabriek in Vilvoorde een “excellente situatie” te creëren, maar ook te komen tot een gestandaardiseerd uitrolplan voor andere afdelingen.

In het begin was het even wennen, om niet verder te kijken dan het toepassen van LOTOTO alleen, maar wat dit opleverde was focus, snelheid en een heel concreet scherp resultaat. Inmiddels is de manier van werken gestandaardiseerd, worden audits gelopen, is er een standaard uitrolplan inclusief documentatie en wordt de voortgang opgevolgd middels een dashboard in de maandelijkse teamoverleggen.

*LOTOTO is het veilig stellen van een machine; Lock Out, Tag Out, Try Out.

Meer informatie

Wil je meer weten over 5S en/of ben je benieuwd wat iValue Improvement nog meer voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op deze website of neem contact met ons op via deze link. We komen graag een keer vrijblijvend een kop koffie drinken.

Blogs

iValue Improvement is voortdurend bezig met het toepassen van verschillende continu verbeterconcepten, die het beste aansluiten en het meest resultaat leveren voor uw organisatie. Ontwikkelingen binnen ons vakgebied, weetjes, actualiteiten en belevenissen delen we graag met u.

Bekijk alle blogs

Onze klanten

Een continu verbeterprogramma heeft pas waarde als u als klant het verschil kan zien, horen, voelen en merken in de portemonnee. Met trots presenteren wij klanten waarvoor wij het verschil maakten.

Als nieuw samengesteld management team hebben we onder begeleiding van Mirjam op een zeer efficiënte manier richting kunnen gegeven aan ons business plan ‘CO24’, inclusief de detail uitwerking van een 12-maanden actieplan. Een opdracht die binnen 1 dag met succes werd afgerond, mede door een voortreffelijke voorbereiding en kritische vraagstelling van Mirjam.
VDL Bus Valkenswaard

Mirjam heeft ons enorm geholpen om bestaande valkuilen te omzeilen door op een effectieve werkwijze het tot stand komen van het jaarplan te begeleiden. Met name de maandelijkse monitoring van de KPI s en procedures die daarbij gehanteerd worden, zorgen voor de voortgang. De juiste projecten komen zo vlot binnen de tijdslimiet af.

Dopharma

Mirjam heeft ons begeleid in het verbeteren van de LOTO methodologie in een R&D pilot plant omgeving. Ze heeft niet alleen de basisprincipes van 5S goed overgebracht, maar coachte ook heel gericht in one-on-one sessies. De grootste vooruitgang hebben we geboekt na gebruik van milestones en het incorporeren van KPI’s in ons dashboard. Het resultaat mag er zijn! Ik heb mijn kennis kunnen uitbreiden met de tools and approaches die Mirjam me heeft aangeleerd, en ik ben zeker ook gegroeid op persoonlijk vlak.

Cargill
Wij scoren gemiddeld een 9,3 op basis van 8 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,3 op basis van 8 reviews