Kan continu verbeteren werkdruk verslaan?

In de huidige bloeiende economie zijn twee trends, die afgelopen half jaar in een onderzoek van Mirjam Bouten – de Wachter voor de Avans Hogeschool aan elkaar gekoppeld zijn: werkdruk en continu verbeteren. 

Werkdruk: in Nederland groeit het percentage ziekteverzuim door psychische aandoeningen, zoals burn-out en overspanning (RIVM).

Continu verbeteren: uit onderzoek van KPMG blijkt dat steeds meer bedrijven lean of een afgeleide hiervan gebruiken, om ervoor te zorgen dat ze de toegevoegde waarde voor hun klanten maximaliseren en hun verliezen minimaliseren, om zo succesvol te zijn in een concurrerende markt.

Doel van dit onderzoek was om te onderzoeken of er een relatie is tussen implementatie van verschillende continu verbeter-tools en werkdruk.

Onderzoeksmethode

Het onderzoek is gedaan middels een vragenlijst, waarbij de perceptie van mensen gemeten wordt. In de vragenlijst waar de werkstress, burn-out en bore out verschijnselen worden gevraagd, is specifiek gevraagd naar de beleving over afgelopen half jaar, om te voorkomen dat de lijst wordt ingevuld met het gevoel van de dag zelf. De vragenlijst is waar mogelijk gebaseerd op gevalideerde vragenlijsten.

Hypotheses

De volgende hypotheses zijn getest in het onderzoek:

  1. De mate van werkdruk wordt positief beïnvloed door de basis op orde te hebben
  2. Resultaat gericht werken beïnvloedt de mate van werkdruk positief of negatief
  3. Het risico op werkdruk is hoger zowel bij een te laag als een te hoog toegevoegde waarde percentage
  4. De mate van werkdruk wordt positief beïnvloed door respect voor de mens

Belangrijkste voorlopige resultaten

In het onderzoek tot nu toe zijn er correlaties gevonden tussen de volgende continu-verbeter tools en werkdruk, in volgorde van sterke naar minder sterke correlatie:

  1. Opleiden en begeleiden heeft een positieve correlatie met werkdruk
  2. Duidelijke visuele en haalbare doelen hebben een positieve correlatie met werkdruk
  3. Het goed verdelen van werk heeft een positieve correlatie met werkdruk
  4. Meedenken en zelfsturing heeft een positieve correlatie met werkdruk
  5. Gestructureerd verbeteren en bronoorzaak analyses hebben een positieve correlatie met werkdruk

Niet aantoonbaar zijn (of met een niet significante correlatie, geordend van grootste correlatie naar kleinste correlatie):

  1. De correlatie tussen overlegfrequentie en werkdruk is niet aantoonbaar
  2. De correlatie tussen geordende werkplek en werkdruk is niet aantoonbaar
  3. De correlatie tussen werken volgens standaard en werkdruk is niet aantoonbaar
  4. De correlatie tussen het toegevoegde waarde percentage en werkdruk is niet aantoonbaar, in dit specifieke geval door onbetrouwbare meetresultaten

Vervolg onderzoek of meer weten?

Het onderzoek loopt nog door, om definitieve conclusies te kunnen trekken. Ook wordt er gekeken naar een vervolg onderzoek, waarin mogelijk branches met elkaar worden vergeleken.

Blogs

iValue Improvement is voortdurend bezig met het toepassen van verschillende continu verbeterconcepten, die het beste aansluiten en het meest resultaat leveren voor uw organisatie. Ontwikkelingen binnen ons vakgebied, weetjes, actualiteiten en belevenissen delen we graag met u.

Bekijk alle blogs

Onze klanten

Een continu verbeterprogramma heeft pas waarde als u als klant het verschil kan zien, horen, voelen en merken in de portemonnee. Met trots presenteren wij klanten waarvoor wij het verschil maakten.

Als derdejaars student technische bedrijfskunde op Avans Hogeschool heb ik tijdens mijn stage bij iValue Improvement veel geleerd van Mirjam. Zij heeft veel ervaring en brengt deze in haar begeleiding goed over. Zo heb ik, onder begeleiding van Mirjam, bij een makelaarskantoor in Rosmalen het bedrijfsproces kunnen verkorten, met als eindresultaat dat zij meer klanten kunnen bedienen. Tijdens mijn stageperiode heb ik mezelf kunnen ontwikkelen en stimuleerde Mirjam mij in bepaalde aspecten, zoals in het presenteren van resultaten verbeteren. Ik heb een hele leerzame stageperiode gehad en kijk nu met een verder ontwikkeld, technisch bedrijfskundig oog naar de toekomstige projecten.

Stagiaire iValue Improvement

Tijdens mijn verbeterproject voor VDL Bus Heerenveen werd ik ondersteund door Mirjam. In deze periode heb ik door de mentorsessies meer inzichten gekregen in de aanpak van het project. Daarnaast hebben de mentorsessies bijgedragen aan mijn zelfontwikkeling en als stimulans voor het voortvarend oppakken van het project.

Futureprove

Mirjam heeft ons enorm geholpen om bestaande valkuilen te omzeilen door op een effectieve werkwijze het tot stand komen van het jaarplan te begeleiden. Met name de maandelijkse monitoring van de KPI s en procedures die daarbij gehanteerd worden, zorgen voor de voortgang. De juiste projecten komen zo vlot binnen de tijdslimiet af.

Dopharma
Wij scoren gemiddeld een 9,3 op basis van 9 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,3 op basis van 9 reviews